duminică, 24 iunie 2012

Insultă la adresa României, într-un subiect la BAC-ul din Franţa

  * Ambasada de la Paris solicită prezentarea de scuze
     Un subiect de drept din 2012 de la bacalaureatul francez pentru Ştiinţe şi Tehnologia Managementului (STG) îi insultă pe români, denunţă sindicatul din educaţie UNSEN - CGT Educ'action.
     Subiectul are următorul enunţ: "Prezentaţi formalităţile pe care trebuie să le îndeplinească un marochinier care vrea să îşi protejeze timp de 20 de ani marca de falsificatorii care operează în România".
     Potrivit comunicatului citat de Mediafax, subiectul nu necesita menţionarea României. "Mai degrabă decât să fie o clarificare pentru subiect, această menţiune este insultătoare pentru românii care se văd, încă o dată, stigmatizaţi după declaraţiile infame ale guvernului precedent", afirmă comunicatul.
     "Sugerăm ca subiectul de anul viitor să fie: Prezentaţi formalităţile ce trebuie îndeplinite de elevi pentru a se proteja de subiectele insultătoare", continuă textul, adăugând că sindicatul va continua să lupte împotriva rasismului.
     Ambasada României la Paris a înaintat o scrisoare de protest ministrului francez al Educaţiei în legătură cu subiectul de drept din 2012 de la bacalaureatul francez, care conţinea exprimări denigratoare la adresa cetăţenilor români, solicitând prezentarea de scuze şi sancţionarea celor responsabili.
     "În legătură cu subiectul de drept din 2012 de la bacalaureatul francez pentru Ştiinţe şi Tehnologia Managementului (STG), Ambasada României la Paris a înaintat o scrisoare de protest către ministrul francez al Educaţiei naţionale, Vincent Peillon, prin care solicită prezentarea de scuze şi sancţionarea celor responsabili. Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că respectivul subiect de examen conţinea exprimări denigratoare la adresa cetăţenilor români, riscând să genereze atitudini xenofobe", informează MAE.
     Ministerul reiterează că respinge cu fermitate orice formă de discriminare, stigmatizare colectivă şi xenofobie, precum şi utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetăţenilor români.
     "Considerăm că astfel de manifestări risca sa genereze o atitudine ostilă la adresa românilor, prin propagarea către publicul larg a unor percepţii negative care se răsfrâng asupra unei întregi naţiuni", precizează MAE.
     Un subiect de drept din 2012 de la bacalaureatul francez pentru Ştiinţe şi Tehnologia Managementului (STG) îi insultă pe români, denunţă sindicatul din educaţie UNSEN - CGT Educ'action, într-un comunicat publicat vineri pe site-ul său.  

F.A.
 
După ziarul BURSA din 24.06.2012 :

 Insultă la adresa României, într-un subiect la BAC-ul din Franţa